mandag 26. september 2016

Norsk Museum for Krenkelser.



            De ansatte på Norsk Museum for Krenkelser (heretter kalt NMK) har det travelt for tiden. Det som startet som en relativt beskjeden samling for en god del år siden, har i årenes løp utviklet seg til å bli et fullskala museum med mange etasjer og svære saler – alt bygget for å huse de mange krenkelsene som det norske folk i årenes løp har sett seg tjent med å ta vare på og hegne om.



            Hver eneste dag kommer folk bærende med nye krenkelser de gjerne vil ha utstilt på museet. Og de ansatte tar pliktskyldigst i mot dem alle sammen. De blir vasket og flikket på, og noen av dem blir pusset så grundig at de nesten ikke er til å kjenne igjen etter at museumskuratorene har gjort jobben sin.

            Her finnes det avdelinger for de utroligste krenkelser: Avdeling for seksuell trakassering, avdeling for rasistiske bemerkninger, avdeling for blasfemi, avdeling for politiske krenkelser, avdeling for religiøse krenkelser, avdeling for hersketeknikker, avdeling for psykisk terror og jammen har ikke «Gutteklubben Grei» fått en egen etasje for alle krenkelsene de har stått ansvarlige for i årenes løp!

            Det er i det hele tatt ikke måte på hvor stort og uoversiktlig dette museet har vokst seg i årenes løp. Og det er tydelig at et slikt museum behøves, skal vi dømme etter besøkstallene som stiger i takt med størrelsen på bygget, og de stadig nye avdelingene som åpnes. Alle later til å ha interesse for samlingen – ikke minst pressefolk – men jeg har lagt merke til at de fleste er mest interessert i å besøke den avdelingen de selv har levert bidrag til. Aller helst liker folk å stå foran sine egne innleverte verk og studere dem inngående. Av og til kaster de et sideblikk på en liknende krenkelse innlevert av en annen, og avgjør raskt at deres eget verk er større og viktigere enn naboens.



Kan de invitere noen med seg på museet for å ta deres personlige krenkelser i nærmere øyesyn gjør de det svært gjerne. Selv mennesker som ikke har behov for å besøke museet blir noen ganger dratt motvillig inn i det. Det er som om de som tilbringer mye tid i NMK har problemer med å skjønne at alle andre ikke er så interessert i å se på gamle eksempler på idiotisk oppførsel, eller tåpelige fornærmelser.



I det siste har jeg også lagt merke til den kaféen som har dukket opp like over gaten for NMK. Det er en unnselig liten kafé hvor det sitter idioter og holder øye med inngangen til museet. De fører nøye manntall over alle de besøkende og hver gang et nytt menneske kommer for å levere noe til samlingen, gnir de seg i hendene og vokser der de sitter.

Det verste disse idiotene kan tenke seg, er at folk slutter å gi krenkelsene sine til museet. Tanken på at noen mennesker faktisk nekter å ta imot krenkelser i det hele tatt, gir dem mareritt på høylys dag! Av og til hender det til og med at krenkelser blir slått i småbiter og rett og slett kastet i glemselens hav. Da er det som om idiotene blekner og blir mindre. De krymper der de sitter i stolene sine, og til slutt blir de gjennomskinnelige og forsvinner helt.




Jeg drømmer om den dagen da det ikke lenger er bruk for NMK. En dag da tåpelige og ugjennomtenkte, eller bevisst provoserende utsagn får den oppmerksomheten de fortjener – nemlig ingen oppmerksomhet i det hele tatt!