mandag 30. juni 2014

Tusenårsstedet – «Piazza Siddisi»…



Jeg ser at park- og veietaten i Stavanger er i gang med et forprosjekt for å endre torget, eller «Tusenårsstedet» som det heter i ny språkdrakt, antakeligvis for å harmonere med arkitektenes grandiose vyer for denne golde, steinsatte plassen. Arkitektgruppen bak vinnerforslaget har blitt reengasjert av kommunen for å gjøre plassen mer brukervennlig, blant annet ved å beplante og lyssette den.


Jeg har flere spørsmål i forbindelse med dette: Det første er hvorfor i alle dager man reengasjerer en gruppe arkitekter som åpenbart har gjort en så dårlig jobb at det nå har gått opp selv for kommunen at torget er fullstendig ubrukelig, og at det derfor må utbedres for i det hele tatt å ha en sjanse til å bli et sted hvor folk ønsker å oppholde seg igjen?


Det neste jeg reagerer på er arkitektgruppens navn; «Piazza Siddisi». Pretensiøst nok gir det assosiasjoner til plasser i italienske storbyer, Roma for eksempel, noe jeg regner med er tilsiktet. Mitt spørsmål er; hvorfor det? Hvorfor i alle dager skal en liten vestlandsby ha et torg med et navn som enten indikerer grandiose forestillinger om levetid, eller forsøker å etterlikne store, åpne plasser i en by med 4 millioner innbyggere og 10 millioner turister hvert år?



La oss stikke fingeren i jorda og se hvor vi befinner oss et lite øyeblikk: Stavanger er fortsatt en liten by som ligger i et lite land i utkanten av verden og vil aldri bli noen metropol, uansett hvor mange oljemilliarder vi strør rundt oss. Turistnæringen i distriktet har klart å sette Stavanger på cruiseskip-kartet (og ære være dem for det), men har noen peiling på hva disse turistene vet om Stavanger? Det mest hørte spørsmålet fra cruiseturistene når de kommer i land, er «hvor er vi?» De har kjøpt en ferietur som tar dem langs norskekysten hvor de nyter synet av uberørt natur, høye fjell og trange fjorder, og når de kommer hjem skal jeg vedde på at de fleste av dem ikke klarer å huske navnet på alle byene og tettstedene de var innom på turen – Stavanger inkludert!



Selv om vi med rette er stolte av domkirken vår, kan den objektivt sett ikke måle seg med andre katedraler i Europa. Nidarosdomen må for eksempel kunne sies å være langt mer storslått en vår egen kjære steinkirke fra middelalderen. Domkirken ser i tillegg liten og puslete ut slik den nå ligger på toppen av denne svære steinørkenen, spesielt sett fra vågen hvor alle cruiseturistene kommer i land.




Jeg skulle ønske at Stavangers politikere ville slutte å prøve så hardt «å sette Stavanger på kartet», og heller innfinne seg med at byen allerede finnes på kartet, men at det er helt i orden at vi ikke er en særlig betydelig by i noen som helst sammenheng. «Smått e godt» sang Stavangerensemblet på 70-tallet. Kanskje vi burde dra denne sangen frem fra glemselen igjen og begynne å nynne på den på vei til jobb? 



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar